Τεχνολογική ανάπτυξη και εμπορική εφαρμογή πρωτοκόλλου ποιότητας

news image

Το έργο (Premium Kiwi) στοχεύει στην ανάπτυξη και εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου διαχείρισης των ελληνικών ακτινίδιων, με έμφαση στη βελτίωση της συντηρισιμότητας και στη διατήρηση της ποιότητάς τους, ώστε αυτά να εξαχθούν σε σημαντικές, αναδυόμενες αλλά μακρινές αγορές του εξωτερικού (πχ., Κίνα, Καναδάς). Η συνολική διαχείριση των ακτινιδίων θα ακολουθήσει ένα πρωτόκολλο ‘από τον οπωρώνα στο ράφι’, που θα αξιοποιεί σύγχρονες τεχνικές προσδιορισμού του κατάλληλου χρόνου συγκομιδής, επίκαιρες τεχνολογίες συντήρησης καρπών, υψηλής απόδοσης και ευρείας κλίμακας βιομοριακές αναλύσεις, προσεγγίσεις Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και καινοτόμες μεθόδους προ-ανίχνευσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών σε συνδυασμό με δοκιμές γευστικής/οσφρητικής ποιότητας.

Συμμετέχοντες φορείς: ΑΠΘ, Πρωτοφανούσης ΑΕ (εμπορική επωνυμία PROTO), Χατζησαλάτας ΑΕ (εμπορική επωνυμία Φρουτέλειον)και AgroCELL.

Χρηματοδότηση: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Β’ κύκλος Ενιαίας Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ»  (Παρέμβαση ΙΙ).