Μελέτη του σχισίματος των κερασιών

news image

Το επιδερμικό σχίσιμο του κερασιού (cracking) χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της καλλιέργειας διότι προκαλεί σημαντική απώλεια της παραγωγής. Διάφορες ερμηνείες έχουν διατυπωθεί για τα ακριβή αίτια του σχισίματος χωρίς ωστόσο να έχει καταστεί δυνατό να προσδιοριστούν οι κυτταρικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη εκδήλωση της φυσιολογικής αυτής διαταραχής. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας (Crack–omics)είναι ο χαρακτηρισμός του σχισίματος των καρπών σε μια σχετικά ανθεκτική και σε μια σχετικά ευαίσθητη ποικιλία κερασιάς με τη χρήση φυσιολογικών και μορφολογικών αναλύσεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή -ομικών τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια τόσο της ερμηνείας όσο και της αντιμετώπισης του επιφανειακού σχισίματος των κερασιών θα εξεταστεί ο ρόλος του ασβεστίου (Ca) στο εν λόγω φαινόμενο.

Συμμετέχοντες φορείς: ΑΠΘ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Χρηματοδότηση: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020’.