Ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών

news image

Το “Κλαρίσιο ροδάκιο” είναι η παραδοσιακή τεχνική που εφαρμόζεται για τη διαλογή, την τυποποίηση και τη συσκευασία του νωπού ροδακίνου από τον αγροτικό συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού. Πρόσφατα το ‘Κλαρίσιο ροδάκιο’ καταχωρήθηκε στο αντίστοιχο μητρώο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ). Με βάση τα παραπάνω, αντικείμενο του έργου VELVITA PEACH είναι η (α) ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ‘κλαρίσιου ροδάκινου Βελβεντού’ σε σχέση το συμβατικό τρόπο συγκομιδής, (β) αξιολόγηση διαφόρων ποικιλιών ροδακίνων που καλλιεργούνται από τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, (γ) ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονων κριτηρίων συγκομιδής για περεταίρω βελτίωση της ποιότητας του ‘κλαρίσιου ροδάκινου’, (δ) εφαρμογή πρωτοκόλλου τεχνικής ‘μεθωρίμανσης’ για διατήρηση της μετασυλλεκτική ποιότητας του ‘κλαρίσιου ροδάκινου’.

Χρηματοδότηση: Δράσεις συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ερευνητικών φορέων, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων σε τομείς προτεραιότητας του σχεδίου στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας. Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020.

Συμμετέχοντες φορείς: ΑΠΘ, ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Agro Q O.E.